Quan practiquem un exercici físic la major part de l’aigua perduda és
per la sudoració, i la quantitat de suor dependrà de la durada,
intensitat, condicions ambientals (temperatura i humitat) i
característiques personals.
Però no només perdem aigua quan suem, sinó que també hi ha una pèrdua (encara que menor) d’electròlits (sals minerals).
El principal ió excretat en la sudoració és el sodi. D’aquí ve la
importància de restituir amb una beguda esportiva que contingui una
adequada quantitat d’aquest mineral (entre 490 i 1150mg per litre).
També hauria de contenir, en menor proporció, altres electròlits
(potassi, magnesi, calci, …) ja que serà essencial per no tenir dèficit
al llarg d’una competició de resistència.
És molt freqüent que els esportistes beguin una quantitat suficient
de beguda però sense sodi, el que a més d’influir negativament en el seu
rendiment, pot ser causant de greus trastorns de salut durant la prova o
al final de la mateixa (hiponatrèmia). En el cas de beure únicament una
beguda amb sals minerals podríem generar un dèficit de glucosa que
derivaria en una hipoglucèmia (causant de fatiga).
Si consumim un litre d’aigua amb FLECTOMIN (beguda energètica amb
sals minerals, que trobarem preparada al llarg de tots els
avituallaments de la Marxa Bonesvalls) estem obtenint una beguda
isotònica amb un percentatge de sucres simples (glucosa) al voltant del
4,5% i de sodi voltant dels 960mg, a més de contenir altres minerals que
també eliminem per suor (potassi, magnesi, calci i fòsfor), per la qual
cosa estaríem davant d’una correcta beguda esportiva (energètica i amb
sals minerals). La barreja preparada als avituallaments equivaldria a 3
sobre de FLECTOMIN per un litre d’aigua.
CONSELL: Recordeu que per mantenir una bona hidratació s’ha
de començar des del principi, no esperar la “sensació de tenir set”,
l’adequat seria anar fent glops d’entre 150 i 250 ml. cada 10-20 minuts
per aconseguir un mínim de 750 ml. a l’hora (el màxim tolerable oscil·la
els 1,1 l. a l’hora).
Les necessitats dependran de les característiques de cada esportista i s’hauran individualitzar segons el cas.
Document elaborat per: Nutriexper, Experts en Nutrició Esportiva www.nutriexper.com www.facebook.com/Nutriexper
0 comentarios:
Publicar un comentario